Podziękowanie

Serdeczne podziękowania dla

Szkoły Podstawowej nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Skierniewicach.

 

 

Za dary dla naszych bezdomnych czworonogów.

Szkoła podarowała psiakom miedzy innymi:

  • Puszki mięsne ok 200 szt
  • karmę suchą ok 100kg
  • koce,pościele,poduszki
  • zabawki
  • smycze,obroże
  • akcesoria do pielęgnacji.

Jednak nie taki diabeł straszny

Tosiek trafił do nas w Grudniu 2017 roku,wielki samiec rasy Tosa inu. Tosa wywodzą się z Japonii, gdzie były wykorzystywane do walk psów.Psy rasy tosa są nieustraszonymi wojownikami. Dlatego muszą być od szczenięcia starannie socjalizowane, aby nie wyrosły na psy nieprzewidywalne. Trzeba je wychowywać łagodnie.Niestety Tosiek w schronisku pokazał swój charakter,poprzedni właściciel musiał zaniedbać jego wychowanie.

Początkowo pobyt w schronisku wywoływał u niego duży stres.Agresywnie reagował na ludzi ,zwłaszcza mężczyzn.Pobyt w boksie dodatkowo wywoływał u niego  stan depresji.Po kilku miesięcznej obserwacji Tosia w boksie możemy wnioskować ,ze mieszkał w domu. Widoczna zmiana w zachowaniu Tosia okazała się po tym,gdy trafił do pomieszczenia w budynku. Nasz Tosiek okazał się niezwykle czystym psem , sygnalizuje swoje potrzeby wyjścia.Chętnie wyleguje się na posłaniu,w końcu zaczął wychodzić na spacery,na których jest coraz bardziej posłuszny.Z każdym dniem Tosiek coraz bardziej otwiera się na ludzi.A swoim opiekunkom rozdaje buziaki.

Podziękowania

14 października 2018r. odwiedziła nas  firma Provident. W ramach realizowanego przez firmę projektu wolontariackiego,  nasze psiaki  otrzymały  prezenty- karmę, koce i środki na pchły i kleszcze. Oprócz prezentów grupa wolontariuszy z Firmy Provident dzielnie spacerowali z  czworonogami aż 4 godziny.

Dziękujemy za prezenty i poświęcony czas .

Zmiany w schronisku

Kończy się pierwszy etap prac w schronisku, mający na celu podniesienie standardów bytowania naszych psów. Wczesną wiosną tego roku rozpoczęła się budowa nowych boksów połączonych z indywidualnymi wybiegami. Zlokalizowano je w nowym miejscu, oddalonym od zaplecza administracyjno-technicznego. Każdy z 75 drewnianych boksów ma niewielki wybieg (8m²), by mieszkającym w nich psom zapewnić chociaż minimum ruchu. Wzdłuż tego mieszkalnego kompleksu powstała komunikacja z kostki brukowej. Jest łatwa do utrzymania w czystości, a jednocześnie zapewnia swobodne dojście do boksów, zwłaszcza w czasie niepogody.

W tej chwili trwają prace projektowe nad budową w tej części wodociągu ii oświetlenia. Po zakończeniu budowy infrastruktury techn. chcielibyśmy, jeżeli się uda, jeszcze w tym roku wprowadzić nasadzenia roślin. Różnej wielkości i pokroju drzewa, krzewy i krzewinki, nie tylko podniosą walory estetyczne tego miejsca, ale ich zadaniem jest też wyciszenie hałasu. Mają one zadziałać jak ekrany dźwiękochłonne, tyle, że będą to ‘żywe kurtyny’ osłonowe, których zadaniem jest oddzielenie od reszty oraz nadanie nieco kameralności części mieszkalnej  naszych podopiecznych.

Przed nami jeszcze wiele prac do wykonania, które w miarę posiadanych środków będziemy realizować.